sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Koiratanssituomarina Tampereella


Minua pyydettiin tuomariksi Tampereen kisoihin ja niin heräsin aamulla kukonlaulun aikaan ja lähdin taittamaan taivalta kohti Tamperetta. Yllättäen löysin radiosta Onnen Sävel -ohjelman, joka pyöri klo 7-9 eli viihdytti minua lähes koko matkan. Tuli kyllä lapsuus mieleen, sillä silloin kuuntelin ohjelmaa usein. En vain osannut kuvitellakaan, että se pyörii vieläkin ja on noin suosittu. Ohjelmassa siis voi lähettää syntymäpäivä ym. onnitteluja. Lähettäjien keski-ikä on noin varovaisesti arvioiden 70-80 vuotta. Oli siellä aika helmiä, mm. 75-vuotias piikatyttö lähetti synttärionnittelut entiselle emännälleen (90 v.)

Mutta itse kisaan... Ihan hirveän häikäiseviä esityksiä ei ollut, ehkä suurin ongelma kautta linjan oli huono tekninen taso. Koirat haahuilivat, eivätkä pitäneet kontaktia. Pari esitystä oli hulvattoman hauskoja ja muutama todella oivaltavasti rakennettu, niitä oli kiva katsoa (ja sain taas motivaatiota omienkin koirien kouluttamiseen). Tuomarituttuja oli hauska tavata, heidän kanssaan aika meni kuin siivillä.

Freestylen alo-luokka oli aika iso, 14 koirakkoa, eli koiratanssi taitaa olla lisäämässä suosiotaan, nyt kun se on virallinen laji.

Päivän mieleenpainuvin esitys oli Susanna Ekblomin HTM esitys. Se oli uskomattoman hieno. Asiaan vihkiytymättöille, tässä linkki HTM-esitykseen (Crufts 2010). Ps. kiinnittäkää huomiota positioihin (koira ohjaajan edessä, takana, sivulla tai alla) ja siihen, kuinka hyvin koira pysyy niissä (=koiran etutassu omistajan jalan vieressä).

Alla kuvassa Sallan Lumikki -esitys (freestyle).