lauantai 8. marraskuuta 2014

Jedin allergiat


Olemme keväästä alkaen olleet ruokaongelma kierteessä. Jedillä todettiin virtsakiteitä, joten luovuimme Orijenista ja siirsimme sen virtsakiviravinnolle. Royal Canin. Virhe, iso virhe. Siitä alkoivat kutiaminen ja hiivatulehdukset korvissa. Ripuli, ilmavaivat... Hirveät määrät kakkaa, kerran keräsin kuusi pussia yhdestä kyykistymisestä. Kun kakkaa tuli koko ajan paljon, välillä oli pakko mennä jo aamuyöstä kakalle.

Sitten yritimme löytää sopivaa ruokaa. No voi huokaus, kutinaa, ripulia, ilmavaivoja jne. Osaa ruoista koiramme eivät suostuneet edes ottamaan suuhunsa syömisestä puhumattakaan. Koska Jedi oli jo laihtunut kesällä 5 kiloa, paastoaminen ei ollut kovin hyvä ratkaisu.

Sitten päätin ottaa allergiatestin. Jedi on allerginen ohralle, porkkanalle, kanalle, maissille, riisille, soijalle, perunalle ja tomaatille. Onneksi löytyi yksi ruokamerkki (Barking Heads), josta löytyi kaksi makuvaihtoehtua, kalkkuna (edessä vasemmalla) ja ankka (edessä oikealla). Takana oikealla Orijen ja vasemmalla ruoka, jonka nimeä en muista. Katsotaan uppoaako ankka tai kalkkuna ja aiheuttaako ongelmia, eilen illalla ostin nuo uudet ruoat, ainakin toistaiseksi näyttää hyvältä.

Homeista Jedi reagoi seuraaville: Fusarium-homeet eli punahomeet ovat erityisesti viljahomeita, joita esiintyy niin raakaviljassa kuin viljatuotteissakin, erityisesti kaurassa. Stemphyllium aiheuttaa porkkanan mustamätää. Pullulans eli pullulaani on luontainen hiivasieniperäinen eksopolysakkaridi. Se on lineaarinen polymeeri, joka koostuu pääasiassa toistuvista maltotrioosiyksiköistä. Japanissa pullulaania on käytetty elintarvikelisäaineena jo yli 20 vuotta esim. konditoriatuotteissa.

10.11. Päivitys, kumpikaan ruoka ei maistu kummallekaan koiralle. Meillä siis paastotaan.