sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Matkan suunnittelua


Jos pelkää lentämistä ja korkeita paikkoja, minne kannattaa nenä suunnata?

Pienelle tuuliselle saarelle keskellä Atlantia, jossa kiitorata on kuin mökkilaituri ja korkeuserot ovat huimat, tasaista maata hädin tuskin löytyy. Mutta niin vain innostuin Madeirasta ja päätin varata matkan.

Kriteereinä oli luontokohde, mahdollisuudet patikointiin, mielellään kauniita puutarhoja, ei liian pitkää lentoa. Rauhaa ja raitista ilmaa.

"Madeiran saaristossa on 6 suojeltua aluetta, mukaan lukien Madeiran luonnonsuojelualue, joka peittää lähes kaksi kolmasosaa Madeiran saaresta. Lisäksi yli 10 aluetta on mukana Euroopan unionin Natura 2000 -hankkeessa ja 11 aluetta pidetään tärkeinä lintualueina.

Madeiralla kulkee nykyisin yhteensä 2 150 kilometriä levadoja, jotka kuljettavat vettä saaren eteläosaan tuottaen samalla vesivoimaa. Levadojen vieressä kulkevat polut, jotka tarkoitettiin alun perin helpottamaan kanavien valmista ja korjausta, ovat nykyään turistien suosimia vaellusreittejä.

Korkeuserot Madeiran saarella ovat suuria. Korkein vuori Pico Ruivo kohoaa 1 862 metrin korkeuteen. Toiseksi ja kolmanneksi korkeimmat vuoret ovat Pico das Torres (1 851 m) ja Pico do Areeiro (1 818 m). Saarta ympäröi syvä merialue. Jo muutaman kymmenen kilometrin päässä saaren pohjoisrannikosta on jo 2 500–4 000 metrin syvänteitä."

Olemme siellä viikon, tavoite olisi 5-10 km kävelyä joka päivälle. Alustava suunnitelma:

1) Saavumme iltapäivällä, joten hotelliin, josta kävelylle hotellin ympäristöön. Hotelli sijaitsee vanhassa kaupungissa, osoite Rua das Hortas 4. Hotelli on vaatimaton, mutta sen sijainti on juuri sitä mitä haluan. Nähtävää vanhassa kaupungissa riittää:

Sé eli Funchalin tuomiokirkko valmistui vuonna 1514. Sen suunnittelijana pidetään Pero Annes -nimistä arkkitehtia ja se sijaitsee aivan kaupungin sydämessä. Kolmilaivaisen kirkon koristeellinen katto on tehty madeirankatajasta (Juniperus cedrus).

Vanha kaupunki sijaitsee Sén kirkon itäpuolella. Sen asuinrakennukset ovat pääosin 1600- ja 1700-luvuilta. Alueella on Corpo Santo -kappeli, Santa Maria Maior -kirkko ja runsaasti pieniä ravintoloita.

Santa Catarinan puisto sijaitsee kahden vilkkaan kadun, Avenida do Infanten ja Avenida Sá Carneiron välissä. Sitä kutsutaan myös "rakastavaisten puistoksi". Siellä on kukkaistutuksia, nurmikenttä, erilaisia puulajeja sekä Santa Catarinan kappeli, joka on rakennettu mahdollisesti jo 1425 ollen siten saaren vanhin kirkko.

Funchal Market, paikallinen tori, 800 metrin päästä hotellistamme.
Quinta Magnolia, puisto 2,5 km hotellilta, osoite: Rua Doutor Pita 15
Jardim Municipal, puisto 900 m hotellilta, osoite: Avenida Arriaga
Quinta Dda Bol Vista, orkideoita, 1,4 km hotellilta, osoite: Rua Lombo da Boa Vista

2) Kaapeliradan lähtöpiste on Parque Almirante Reis station, Rua D. Carlos I, matkaa hotellilta on 900 metriä. Kaapeliradalla (menolippu 10 eur) ylös kasvitieteelliseen puutarhaan (pääsymaksu 10 eur). Josta haluan käydä vieressä olevassa orkidea puutarhassa (5 eur). Sieltä voimme jatkaa matkaa toisella kaapeliradalla (10 eur) Monte Palace Tropical Gardeniin, mistä voi tulla alas kahden istuttavalla kelkalla (25 eur) Livramentoon, josta on 1,9 km kävelymatka takaisin hotelliin...

Kelkkakyyti youtube

3) Olen varannut saarikierroksen, joka kestää päivän. Olen utelias näkemään koko saaren oppaan kanssa. Madeira ei ole kovin iso, kokoa sillä on 57 km x 22 km.

4) Koko päivän retki on myös levada-kävely, jonka varasin. Senkin haluan tehdä ainakin kerran oppaan kanssa, joka osaa kertoa paikallisesta luonnosta.

5) Jos en kuukahda helppoon levada-patikointiin, haluan kokeilla keskivaikeaa reittiä Caldeirão Verde Levada, joka on kokopäiväretki (49 eur), jonka voi varata paikan päällä. Yksi Madeiran suosituimmista ja kauneimmista levadareiteistä kulkee laakeripuumetsässä laakson reunaa seuraillen. Reitin varrella on tunneleita sekä vesiputouksia. Reitin pituus on 12 km.

6) Nunnalaakso (22 eur), sitä vielä hieman mietin.

7) Delfiini- ja valasretki 3h, (48 eur), meribiologien opastamalla retkellä tutustutaan merten nisäkkäiden maailmaan. Lisämaksusta mahdollisuus uida delfiinien kanssa. Mikäli delfiinejä tai valaita ei nähdä, saa uuden retken tilalle.

8) Lento lähtee iltapäivällä ja huone on luovutettava klo 12, aamupäivällä olisi aikaa tehdä jotain, esim kävellä merenrantaa ja kierrellä vanhaa kaupunkia.