maanantai 10. marraskuuta 2014

Raakaruokinta

Nyt siihen on siis tultu. Olen NIIIIIIN ollut raakaruokintaa vastaan, NIIIIIIN monesta syystä.

1) Harva osaa ruokkia koiria oikein raakaruoalla, pahimmassa tapauksessa koira kärsii vakavista puutostiloista, jotka pennullta voivat aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita luustossa.
2) Oikean ruokamäärän arviointi on hankalaa. Itse olen siis tähän asti syöttänyt kuivamuonaa, jota on koko ajan tarjolla kupissa. Kun koiralla on nälkä, se on syönyt. Kun kuppi on syöty loppuun, olen lisännyt ruokaa kuppiin. Toiminut loistavasti 14 vuotta yli kymmenellä koiralla. Koiralaumassa vältetään agressiot, kun ei ruoasta tarvitse tapella.
3) Ruokinta muuttuu hankalaksi matkoilla, pakastepötköjä ei voi pitää lämpimässä.
4) Pakastimessa on vain rajoitettu määrä tilaa ja raakaruokinnalla pakastin on täynnä koiranruokaa.
5) Sisäelimet haisevat.

Muita tarinoita, jotka kuvaavat sitä, miksi vastustan raakaruokintaa:
Perus BARF / Katiska
BARF huomioitavaa / Katiska
Prey model / Katiska

Mutta nyt olen tilanteessa, jossa allergiatestin tulokset kertovat karua totuutta. Koirani on allerginen jos millekin, mutta huolestuttavista on, että se on allerginen aineille, joita syntyy ruoan varastoimisen myötä / vihannestaudeissa. Lihalaatuja voin vältellä, mutta noille en voi mitään.

Fusarium-homeet eli punahomeet ovat erityisesti viljahomeita, joita esiintyy niin raakaviljassa kuin viljatuotteissakin, erityisesti kaurassa. Stemphyllium aiheuttaa porkkanan mustamätää. Pullulans eli pullulaani on luontainen hiivasieniperäinen eksopolysakkaridi. Se on lineaarinen polymeeri, joka koostuu pääasiassa toistuvista maltotrioosiyksiköistä. Japanissa pullulaania on käytetty elintarvikelisäaineena jo yli 20 vuotta esim. konditoriatuotteissa.

Niinpä siis päätin, että kokeilen raakaruokintaa, etenkin, kun ainoa ruoka, joka olisi sopinut, on ruoka, jota koirani eivät suostu syömään (Barking Heads ankka & kalkkuna).

Päätös numero yksi: punnitsen koirani tänään, jotta saan niiden lähtöpainot selville. Jedi on nyt paastonnut enemmän tai vähemmän 11 päivää. Sen lähtöpaino keväällä oli 50 kg, syksyn alussa kun punnitsin sen, paino oli tippunut 45 kiloon (jolloin huolestuin ensimmäisen kerran tosissani).
Päätös numero kaksi: aloitan pienillä määrillä sika-nauta jauhelihaa ja totutan koirien vatsat siihen. Kun vatsat kestävät jauhelihaa, alan antamaan sisäelimiä ja ravintolisiä.
Päätös numero kolme: en anna luita, sillä ne sotkevat lattiat, voivat aiheuttaa tappeluita, voivat vahingoittaa mahalaukkua ja luut voi korvata jauheena, josta saa luuston tarvitseman kalsiumin. Ongelmaksi jää kalsiumin ja fosforin suhde.

Linkkejä ruoan hankintaan:
Musti ja Mirri (Sika-nauta proteiinipitoisuus alhainen 14,5 + keuhkoa mukana)
Murren murkina (Sika-nauta proteiinipitoisuus 17,5, vain lihaa).
Beef'n Bones, Järvenpää
Vauhtiraksu, ilmainen kotiin kuljetus yli 35 eur ostoksista
Taikamuona, kotiinkuljetus
Kennel-rehun auto

Ps. kiitos kaikista vinkeistä!