keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Jedi kipeänä


Jedin vointi on tasaisesti huonontunut viime viikkojen aikana, kunnes taas vatsa petti ja sille tuli kunnon ripuli. Lähtöpaino 65 kg. Olen taas palannut lähtökuoppiin eli harkitsen tekeväni sen ruoat itse. Linkki muistin virkistykseksi kalsium-fosfori suhteesta. Kalsiumia saadaan pääsääntöisesti maitotuotteista. Juusto sisältää 10 g:ssa 100 mg kalsiumia, eli viisi juustosiivua riittää jo tyydyttämään päivittäisen tarpeen.

1. päivä: Jedi on ollut todella huonossa kunnossa viikon verran, kuola valuu ja se läähättää, tuntuu, etteivät mitkään lääkkeet auta. Rennietä menee taas ja se auttaa pariksi tunniksi, mutta sitten kivut palaavat. Eläinlääkärissä sain antepsin paketin mukaani eli nyt lääkitys on Omeprazol aamuisin, siitä puolen tunnin päästä antepsin ja illalla vielä toinen antepsin. Tarvittaessa Rennie. Päätin aloittaa kaurapuurolla (1litra) johon laitoin 400 g ruskistettua kalkkunan jauhelihaa (3,96 eur) S-marketista.

Närästys tuntui helpottavan, ripuli jatkuu, yö meni aika rauhallisesti.

2. päivä: Mietimme proteiinin lähdettä, sillä S-marketin kalkkunajauheliha käy budjetin päälle. Ostimme vähärasvaista sika-nautajauhelihaa 400 g ja sekoitimme puuron. Iso virhe, närästyskohtauksia tuli aalloittain pitkin yötä ja ripuli juoksutti ulkona kahden tunnin välein. Lisäksi työpäivän aikana ripulit jo toistamiseen lattialla. Nyt en tosin ole varma, aiheuttiko tilanteen pahenemisen sika, nauta vai antepsin, joka vaikeuttaa lääkkeen imeytymistä eli onko omeprazol ehtinyt imeytyä kunnolla puolessa tunnissa.

3. päivä: Takaisin kalkkunan lihaan ja puuro siitä. Yö meni rauhallisesti ja aamulla Jedin parta oli kuiva. Ei läähätystä, ei kuolaamista, ei ripulia, ei levotonta vaellusta yöllä. Aamulla puuro maistui hyvin. Iltapäivällä söi nappuloita, ripuli, läähättää.

4. päivä: Yöllä kaksi ulkoilua, ripuli. Aamulla vatsa rauhoittunut ja päivä on mennyt rauhallisesti. Jatketaan kalkkunapuurolla. (Kokeile Anicol Boulardii)

5. päivä: Treenit ja juustoa palkkana. Yö meni ripuloidessa. Jedi kieltäytyi syömästä puuroa, muutettiin suhde 400 g kalkkunan jauhelihaa : 0,5 dl puuroa, toistaiseksi kelpaa.

6. päivä: Kalkkunapuurolla mennään, Rennietä ei ole juuri tarvittu, yö rauhallinen.Olen selvitellyt eri lihavaihtoehtoja.

Peuran tai hirvenlihan saanti tuntuu vaikealta suoraan metsästäjiltä.
Sika-nauta ei sovi.
Kalkkuna on kallista.
Kanalle Jedi on allerginen.
Viljapossua saa markettitarjouksena 6 eur / kg
Hevosta saa edullisesti Juvanmalmilta / Murren murkinasta (selvitä)
Lammasta ja karitsaa saa halal-kaupasta (selvitä)

Eläinkauppojen lihat ovat huonolaatuisia, erityisesti sidekudoksen määrä lihassa huolestuttaa.

Siasta ja naudasta luut, keuhkot, kurkkutorvi, mahat käytetään lemmikki- ja turkiseläinten ruoaksi, mutta ravintoarvoa niissä ei ole.

"Lihassa on runsaasti proteiinia, 13-21 % lihalaadusta riippuen. Lihan ja muiden eläinkunnan tuotteiden proteiini on laadultaan hyvä, sillä se sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Lihassa on 2-25 % rasvaa, mutta rasvan määrä vaihtelee eläinlajista ja ruhonosasta riippuen.

Liha on lisäksi on hyvä raudan, sinkin, seleenin, fosforin, magnesiumin sekä B-ryhmän vitamiinien lähde. Lihassa on myös kollageeni- ja elastiini-proteiineista koostuvaa sidekudosta ja sen määrä on 0,5 - 4 % lihalajista ja ruhonosasta riippuen. Siipikarjanlihassa sidekudosta on vähemmän kuin sian- ja naudanlihassa ja sianlihassa vähemmän kuin naudanlihassa. Filee ja paistit ovat sisältävät vähiten sidekudosta, sillä eläin ei juuri rastita niitä liikkuessaan. Eniten sidekudosta on niissä lihaksissa, jotka joutuvat kovalle rasitukselle, lähinnä ruhon etuosassa.  

Vaikka sidekudos muodostuu proteiineista, se ei ole ravitsemuksellisesti merkittävää. Runsaasti sidekudosta sisältävät ruhonosat ovat kuitenkin maukkaita, mutta vaativat pitkän  kypsennyksen.  Kuumennuksen aikana sidekudos pehmenee ja myös osittain liukenee, jolloin lihasta tulee erityisen mureaa ja maukasta." (Lähde)


Tyttäreni puhdisti purukaluston, johon oli jo ehtinyt tulla hammaskiveä...