sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Clicker Expo 2017


Suuntasin Tanskaan kuuntelemaan uusimpia tuulia koiran koulutuksessa, Karen Pryor Academy järjestää vuosittain koulutusseminaareja. Jo ensimmäinen avausluento piristi mieltäni ja oli samoilla linjoilla omien ajatusteni kanssa.

Koirien koulutus on kivaa, omistajien kouluttaminen hieman vaativampaa, mutta joskus musertavan masentavaa on “koiraihmisten” musta-valkoisuus, joka korostuu erityisesti keskustelupalstoilla. Vain oma mielipide on se oikea ja uusia koiranomistajia “hölmöine” kysymyksineen lyödään vyön alle lujaa ihmetellen heidän kykyään edes hoitaa koiraa tai selvitä elämästä muutenkaan vajavaisine kykyineen…

Suvaitsevaisuus oli avausluennon yksi kantava teema. On erilaisia tapoja hoitaa ja kouluttaa koiraa ja ennenkuin tyrmää kaikki omasta eriävät mielipiteet, olisi hyvä muistaa, että asioita voi tehdä hyvin monella eri tavalla ja ällistyttävää kyllä, ne itsellekin vieraat tavat voivat olla ihan hyviä ja toimivia.

Luennoitsija myös puhui äärimmilleen viedyistä ismeistä, kuten positiivisen koulutuksen äärilaidoilla olevista kouluttajista hauskoilla elävillä esimerkeillä. Yleisö nauroi ääneen, mutta olen itsekin törmännyt noihin ääriajattelijoihin, joiden rinnalla uskontojen ääriliikkeiden suvaitsemattomuus kalpenee.

Kathy Sdao

Ylläpidä ja lisää toivottua käytöstä, älä yritä muuttaa kaikkea, valitse yksi käytös, jota haluat nähdä enemmän ja panosta siihen.

Sg Friedman

Tieteessä totuus on totuus vain siihen asti kunnes parempi totuus tulee esiin. Tieteessä on aina jätettävä ikkuna auki uusille löydöille.

Syy-seuraus suhde ei ole aina sitä mitä luulemme sen olevan, A ei aiheuta B:tä, koska C on olemassa. "Jäätelön myynnin kasvulla on yhteys hukkumiskuolemiin..."

Kulttuurin vaikutus käyttäytymiseen on suuri.

Valinnanvaraa lisää opitut taidot. Et ehkä halua käyttää taitoa, mutta sinulla on mahdollisuus valita myös sen käytöksen välillä.

Jos eläin ei vastaa vihjeeseen (käskyyn), ihmiset alkavat helposti huutamaan, mikä ei auta. Varmista käyttäytymisketju.

Opeta koira oppimaan.Linda Ryan

Eläin tulisi huomioida kokonaisuutena, myös sen käytös ja omistaja.

Eläimen pelko: taistele tai pakene... Eläin ei tee sitä tehdäkseen elämästämme vaikeaa, eläimen kokema stressi tekee sen elämästä vaikeaa.

Totuta eläin käsittelyyn stressittömässä tilassa, koira kuonokopan käyttöön.

Opeta eläimelle taitoja joilla selvitä arkitilanteissa.

Chirag Patel

Muut kouluttajat kilpailijoita vai kollegoita? Meidän tulisi rakentaa toimivia yhteisöjä.

Ongelmakäytös: omistajan näkökulma (eläimelle käytös täysin normaalia / luontaista)

Tarkkaile itse eläimen käytöstä. Kysy koska käytös on muuttunut ongelmaksi. Mitä vaikutusta ongelmalla on. Mitä on jo yritetty ongelman ratkaisemiseksi.


Eläimen "totteleminen" ei johdu käskyn voimakkuudesta, vaan seurauksesta, jota käskyn noudattaminen saa aikaiseksi. Esimerkki: leijonan kouluttamisessa käskyn karjuminen ei auta.

Onko eläimen käytös samanlaista kaikissa paikoissa ja kaikkien ihmisten kanssa?

Tulkitsemme usein eläimen käytöstä väärin.

Jesus Rosales-Ruiz

Eläimen tarve fyysiseen kosketukseen, fyysinen kosketus palkkana.

Koiran hyppiminen vasten koiratarhoilla. Koulutuksessa luovuttiin klikkereistä ja nameista, palkattiin vain rauhallisesta käytöksestä silittämällä koiraa.

Eva Bertilsson & Emelie Johnson Vegh


Jos koira tekee väärin, anna sille toinen tilaisuus ja palkkaa, älä anna koiran huomata virhettä.


Lori Chamberland


Karen Pryor koulutustarjonnan esittelyä.
Sitten vielä kuva keskiviikolta, kun olin koirien kanssa Seurasaaressa kävelemässä. Syyspimeät ovat jo saapuneet...