lauantai 19. tammikuuta 2013

Hibiscus


Minulta kyseltiin kiinanruusuistani ja kaivoin vanhoja kuvia kukkivista kiinanruusuistani. Siitä on jo useampi vuosi, kun istuin tekemässä akvaarioseuran tilintarkastusta. Puhe kääntyi kiinanruusuihin ja siihen, että kaverini sanoi aina haaveilleensa keltaisesta kiinanruususta. Minä en ollut koskaan kuullutkaan, että niitä on keltaisia. Luulin, että ne ovat kaikki kerrottuja tummanpunaisia isoja pensaita. 

Sitten silmiini osui kaupassa keltainen kiinanruusu ja otin sen mukaani. Sitten silmiini osui vaaleankeltainen, oranssi, valkoinen, punainen, vaaleanpunainen, kerrottu vaaleanpunainen... Loppu onkin historiaa.

Kaikki kaupasta ostamani kiinanruusut ovat olleet kasvunestohormonilla käsiteltyjä ja kaikki oli istutettu kolme tainta yhteen ruukkuun. Purin jokaisen omaan ruukkuunsa ja nyt kun olen muutaman vuoden odotellut, kasvunestohormonin vaikutukset alkavat poistua ja kiinanruusuni ovat alkaneet kasvamaan. Joudun jo tarkistamaan nimikyltistä, mikä on kaupan kiinanruusu ja mikä on suomalainen pistokkaasta kasvatettu. Kasvin ulkonäöstä sitä ei enää huomaa.

Yllä valkoinen ja alla Anttilasta ostamani sitruunankeltainen, yksi ensimmäisiä kiinanruusujani.


Sama sitruunankeltainen näkyy alla olevassa kuvassa tummankeltaisen takana.Alla tummankeltainenOranssi
VaaleanpunainenPistokkaana saatu vanha tummanpunainen kerrottu kiinanruusu


Ja tummanpunainen perusmalli


Ylläoleva punainen on eri värinen kuin alla oleva joulunpunainen.


Alla kerrottu vaaleanpunainen, joka onkin osoittautunut melkoiseksi haasteeksi. Ensin löysin yhden Viherpajasta, mutta se kuoli. Sitten löysin uuden Prismasta (kuvassa alla), mutta sekin on nyt aika heikossa hapessa. Ebayssa oli siemeniä Hibiscus Mutabilis -nimellä. Kukka on kerrottu vaaleanpunainen, mutta lehdet eivät myyjän kuvassa ole Hibiscus Mutabiliksen lehdet, vaan Hibiscus Rosa-Sinensiksen lehdet. Niin tai näin, jännitystä elämään, odotan mielenkiinnolla, mitä siemenistä paljastuu...