perjantai 28. kesäkuuta 2013

Ametistikaivos


Matkan yksi ehdottomista kohokohdista oli minulle ametistikaivos. Olisin voinut viettää siellä aikaa rajattomasti. Suosittelen lämpimästi.

Tosin, kuten kuvasta näkyy, en ymmärrä, miksi tällä lomalla löysin itseni jatkuvasti puiden latvojen yläpuolelta. Ja kyllä, pelkään kuollakseni korkeita paikkoja kaikissa muodoissaan.
Saimme pienet kuokat käteen... Kaivoksella käy 20 000 kävijää vuodessa, mutta nyt olimme siellä mieheni kanssa kaksistaan ja saimme oppaan jakamattoman huomion ja tarinat.


Vuoren rinteessä ametistit odottivat löytäjäänsä


Mukaani lähti alla olevat...

 

Sitten jäikin vain haasteeksi kavuta alas vuorelta...

Jedillä ei virta loppunut, vaan se piehtaroi aina tilaisuuden tullen. Kaivokselle oli siis 2,5 kilometrin patikointimatka parkkipaikalta.Kivipuroja...Lisää kivoja kiviä...


Matkalla oli poroja... Ja Saariselällä yöpyessämme parkkipaikalla oli lisää poroja. Hotelli oli siisti, mutta muuten aikamoinen pettymys. Aamiainen oli heikko ja hotelli täynnä bussilasteittain turisteja. Kornia, että turisti valittaa muista turisteista, mutta jos jatkossa menen Saariselälle, Holiday Club Saariselkä ei ole ensimmäinen valintani.

 

Siitä jatkoimme matkaa ja ajaessa tuntui, että olemme maailman katolla, taivas oli niin lähellä. Maisemat muuttuivat tuntureiksi pikkuhiljaa kun lähestyimme Utsjokea.  Matkan varrella söin parhaat letut ikinä, vieläkin nousee vesi suuhun, kun mietin niitä.

Utsjoki... Ei tule koskaan olemaan suosikkilomakohteeni. 
Ensimmäisen kerran elämässäni kohtasin mäkäriä (jeesus ja pyhä maria). Pysyttelin tiukasti sisätiloissa. Turha kai mainita, että paikalliset olivat ulkona t-paidoissa ja shortseissa. Minulla oli farkut, ulkohousut, maastokengät, t-paita, villapaita ja ulkoilutakki... hyttyshattu ja kolmea eri hyttyskarkoitetta, kun siirryin mökistämme autoon, autosta kauppaan ja kaupasta autoon. Huh huh, matka jatkui kauas pois Utsjoelta...

Tähän asti olin vain ihmetellyt, mistä ihmiset oikein puhuvat, kun puhuvat lapissa olevan hyttysiä / mäkäriä.